G-DVNGF4LSW9

Az ózongenerátoros fertőtlenítésről

 

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag. Évtizedek óta széles körben alkalmazzák. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi. Ha oxidálható anyagokkal érintkezik, a bomlás már alacsony hőmérsékleten is robbanásszerű. Rendkívül mérgező.1

Az ózongenerátorok működése a koronakisülés (csendes kisülés) jelenségén alapul. A nagyfeszültségű ózonfejlesztő lapokból és a köztük/körülöttük levegőt áramoltató ventilátorból álló készülék folyamatosan termeli a levegő oxigénjéből az ózont.

Használható zárt helyiségek, autó belterek fertőtlenítésére. Nem csak a levegőt, de az ózonnal érintkező felületeket, eldugott, hozzáférhetetlen réseket, szellőző textíliákat is fertőtleníti. Kedvező tapasztalatokra támaszkodva alkalmazzák egyéb élősködők, például ágyi poloskák, atkák ellen szállodákban is. A nagy teljesítményű ózongenerátor használatakor ember, állat nem tartózkodhat a helyiségben, az érzékenyebb növényeket is el kell távolítani! Az ózongenerátort csak a használati szabályokkal tisztában lévő cselekvőképes felnőtt személy kezelheti.

A fertőtlenítő kezelés lefolyása:

- Az ózongenerátoros fertőtlenítés nem tünteti ez a koszt, ezért a kezelés előtt az általános tisztítást, takarítást el kell végezni, a klíma- és szellőztető berendezést ki kell takarítani, az autó belsejét, kárpitját ki kell tisztítani, szemetet eltávolítani!

- A helyiségből ki kell vinni a kisállatokat, hatóidő függvényében a növényeket, érzékeny, értékes tárgyakat is!

- A kezelt helyiségben nyílt láng (pl: gázkazán őrlángja, stb.) nem lehet, a készülék mellől a gyúlékony anyagokat el kell távolítani.

- A kiürített helyiség, autó aktív fertőtlenítése 15-30 percig tart, mely időzítve van. Ez után további 30-45 percig nem szabad belépni a helyiségbe.

- A várakozási idők letelte után alaposan, lehetőleg kereszthuzatot képezve szellőztessünk ki az ózon illatának érzékeléséig.

 

Az ózonról1

 

Az ózon (O3) három oxigénatomból álló instabil molekula, amelyet Christian Friedrich Schönbein fedezett fel 1840-ben. Neve a görög „ozein”=„rossz szagot árasztó” szóból származik. A 19. században az emberek elkezdték hasznosítani az ózont fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra, a táplálék frissen tartására.1902-ben Németországban hozták létre az első olyan gyárat, amely a víz ózonnal történő fertőtlenítésére és tisztítására szakosodott. Azóta már sok vízműben alkalmaznak ózonos technológiát (lásd lentebb a Magyarországi példákat) a víz tisztításának és fertőtlenítésének folyamatában. Az ózon és az oxigén egymás allotrop módosulatai. Az ózon szúrós szagú, mérgező gáz. Az egyik legerősebb oxidálószer. Instabil: közönséges oxigénmolekulára (O2) és egyatomos, rendkívül reagens, úgynevezett naszcensz oxigénre bomlik. Ha oxidálható anyagokkal érintkezik, a bomlás már alacsony hőmérsékleten is robbanásszerű. Rendkívül mérgező. Toxikus hatását elsősorban a telítetlen zsírsavak oxidatív bontása okozza, ami különösen E-vitamin-hiány esetén erőteljes. Szagát – ami még 500-ezerszeres hígításban is érezhető – rendszerint a klóréhoz hasonlónak találják, de koncentrációjától függően szegfű, széna, kén-dioxid vagy nitrózus gáz illatúnak is érezhetjük.

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi, amit a telítődött szűrőanyagról időszakos visszamosatással lehet eltávolítani. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.

Megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és az ózonpajzsban.

Villámcsapás közelében nagy mennyiségben keletkezik az ún. koronakisülés hatására.

A metróban is termelődik ózon (érintkezési hibákból adódó szikrák miatt stb.). Az emberek rendkívül érzékenyen reagálnak az ózonra. A fertőtlenítésre használt ózon töménysége 0,5-2,5 ppm (milliomodrész) között van. Az emberek 0,01 ppm ózonkoncentrációt szagról már érzékelnek. 0,01 ppm alatti ózonkoncentráció az Egészségügyi Minisztérium szerint semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén. A minisztériumi forrás szerint minden kellemetlen tünet (kiszáradt száj, légutak irritációja) az ózonnal érintett terület elhagyása után rögtön elmúlik, mindennemű következmény nélkül.

Ipari felhasználása

Használják fertőtlenítésre, vízkezelésre, szennyvíz és élelmiszer sterilizálására. A vegyipar is hasznosítja.

Az ózon klímatisztításra nem alkalmas, de tisztított klímák fertőtlenítésére használható.

Penész ellen abban az esetben eredményes, amennyiben a penészedést kiváltó okot előzőleg megszüntették.

Hatékonyan használható szagtalanításra szilárd felületeken (szekrény, fal), azonban vastag szövetek és szivacsok belsejébe nem képes behatolni.



Hogy vélekedik Győrfi Pál az ózongenerátoros tisztításról a Bárdi Autó videójában? Nézze meg itt:

https://www.youtube.com/watch?v=yd514BETAT8

 

 

Japán kutatók szerint az ózon nagyon alacsony koncentrációban is semlegesíti a koronavírust. Az ózongáz 0,05-01 ppm koncentrációban (amely nem káros az emberi egészségre, tehát emberi jelenlét mellett működtethető készülékekre vonatkoztatva) is képes megölni a vírust: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegugy/25622/az-ozon-semlegesiti-a-koronavirust

 

A Volánbusz is alkalmazza: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/35005-koronavirus_mar_ozonnal_is_fertotleniti_jaratait_a_volanbusz

 

1 https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93zon

 

 

Az ózon szerepe a víztisztításban2

 

A víztisztítás célja, hogy a vizet a fogyasztási igényeknek megfelelő minőségűvé alakítsa. A tisztítás során különböző eljárásokat alkalmaznak, hogy a kezelt vízből eltávolítsák a nem kívánatos anyagokat, vagy elfogadható anyagokká alakítsák.

A kiinduló nyersvíz minősége nagyon eltérő, ezért a víztisztítási technológia is nagyon sokrétű.

Magyarországon többek között a Fővárosi Vízművek és a Balmazújvárosi Vízmű (1988-tól) alkalmaz ózonos vízkezelést.

2 https://www.ervzrt.hu/a-vizrol/a-vizbol-ivoviz-lesz/

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült