G-DVNGF4LSW9

A klíma tisztítása egészségünk védelme és a berendezés hibamentes, takarékos üzemelése miatt fontos feladat. Ne hanyagoljuk el a berendezést, évente legalább egyszer (fűtésre is használt klímáknál kétszer) javallott F-gáz vizsgával rendelkező szakemberrel kitakaríttatni, átnézetni a készüléket. Ez egyébként a garanciaidő alatt garanciális feltétel is. Nézzük a lépéseket képekkel illusztrálva!

Tudta?

           Egy átlagos klíma beltéri ventilátora óránként 5-600 m3 levegőt is átpumpálhat a hőcserélőn óránként!

           A klíma kültéri egysége óránként 2000 m3 levegőt is megmozgathat, beszívja a fal felől, és kifújja előre.

           A klíma beltéri hőcserélő egységének felülete hűtő üzemben 3-10 C0 , ami miatt a levegőben lévő pára folyamatosan kicsapódik rajta, a hőcserélő felülete

           nedves lesz. A hőcserélőről csepegő vizet a kondenzvíz cső vezeti ki. A párás, nedves környezet kedvezhet a készülékbe jutó baktériumok, gombák

           elszaporodásának. Egyes készülékek alkalmasak arra, hogy a kikapcsolás után a készülék belsejét kiszárítsák, ezzel csökkentve a kórokozók

           elszaporodásának esélyét. További támogatást nyújthatnak egyes készülékek a kórokozók elleni harcban UV fény, hidegplazma-generátor, öntisztító funkció

           illetve többféle szűrő segítségével.

          

A klímaberendezés karbantartási feladatai két részre oszthatók:

Felhasználó által végrehajtható (szükség szerint kikapcsolás, majd áramtalanítás!):

- a beltéri egység és a kültéri egység túlzott szennyeződéstől, sérüléstő való védelme (például: festéskor takarjuk le a beltéri egységet, hogy glettpor, festék ne jusson a lamellákra, mert beleköt és tartósan károsítja a készüléket, vagy a kültéri egység nyárfa virágzáskor eltömődhet a sok szösztől, károsodhat hozzá verődött ágaktól, stb.)

- beltéri egység külső burkolat takarítása (langyos szappanos vizes ruhával elegendő)

- beltéri egységben található szűrő kivétele, langyos szappanos vizes óvatos lemosása. Ehhez hajtsuk fel az előlapot (az előlap felhajtott állapotban hangos kattanással rögzül), majd a szűrő alját megemelve a lapok a sínjükön kihúzhatók. A lapokat langyos szappanos vízzel óvatosan lemoshatjuk, majd rázogassuk le a felesleges vizet. Semmiképp se szárítsuk fűtőtesten, vagy hajszárítóval, mert deformálódhatnak, sérülhetnek!

Jól látható filcesedett por és szöszréteg a szűrőn.

Szerencsére a szűrőlapok a szennyeződések jó részét felfogták, így csak kevés jutott a hőcserélő lamellái közé.

-

- próbálkozhatunk még a szűrők kivétele után tisztítóhabos, vagy más spray formátumú tisztító-szagtalanító szer hőcserélőre fújásával a használati utasításnak megfelelően, de ezek átmeneti megoldásként használhatók, ne feledjük, hogy a készülék nem csak a beltéri egységből áll!

F-gáz engedéllyel rendelkező személy által végezhető feladatok:

(Ne feledjük, a burkolat lebontásával elektromos részek, érzékelők, kijelzők is szabaddá válnak, ami nem csak balesetveszélyes, de a készülék meghibásodását is okozhatja nem megfelelő helyre fújt tisztítószer, rossz szerelés!)

- éves, vagy időszakos és garanciális felülvizsgálat és takarítás (beltéri egység szűrők mosása, kondenzvíz elvezetés ellenőrzése, beltéri hőcserélő tisztító-fertőtlenítő-illatosító szeres kezelése vagy mosása, burkolat tisztítása, csatlakozások ellenőrzése, kültéri egység burkolat-, hőcserélő- és ventilátor tisztítása (levegővel és vegyszeres kezelés után vizes lemosással), majd működés ellenőrzés. Nem megfelelő működés, zaj, rossz hőmérsékleti értékek esetén nyomásmérés, hibaelhárítás következik.)

Egy nyári szezon használat után, következő nyári indítás előtt ilyen a ventilátor szennyezettségi állapota egy évente karbantartott klímánál is.

A hőcserélőt és a ventilátor lapátokat célszerű egy tisztító-fertőtlenítő-illatosító vegyszeres kezeléssel és magasnyomású mosós lemosással takarítani. A mosózsák a fröccsenő, lecsorgó víztől óvja a falat és az alatta lévő tárgyakat.

Az eredmény: tiszta (és zajtalanabb) ventilátor, ház, lapátok és...

...tiszta, fertőtlenített, szagtalanított hőcserélő...

...melynek felülete fémtiszta, átjárható (így jó hőátadó, tehát takarékosan üzemeltethető).

A kültéri egységről sem megfeledkezve: itt már jórészt felszakadozott a sűrített levegőtől a rárakódott kosz és filcréteg, ami akadályozza a hőcserét...

...de az apró lamellák között is van még kosz.

A kültéri egység lamelláit vegyszeres áztatás után magasnyomású mosós kezeléssel tisztíthatjuk meg ilyen tisztára kívül...

...belül.

A tisztítás, karbantartás anyagai, szerszámai sokfélék, és a jó eredmény eléréséhez megfelelő felkészültség szükséges, ezért tanácsunk: Bízza szakemberre!

 

 

 

 

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült